<
< <

<<Öğrenciler Mevlânâ için yarışacak<


Konya, uluslararası bir olimpiyata hazırlanıyor. Merve Eğitim Kurumları’nın düzenlediği ‘Mevlânâ’nın İzinde Barış ve Hoşgörü Olimpiyatı’nda dünyanın her yerinden öğrenciler proje ve tasarımları ile yarışacak.

Eserleri bütün dünya tarafından bilinen ve okunan büyük alim ve düşünürümüz Mevlânâ’yı tanıyor muyuz? Çoğumuzun bu soruya dört başı mamur bir ‘evet’ demesi zor. Hadi gençlerin, yetişkinlere göre bilgileri, tecrübeleri daha azdır ve bilemeyebilirler diyelim; ama yetişkinlerin çoğu da doyurucu bir cevap veremezler bu soruya. İsterseniz deneyin, Mevlânâ’yı sorduğunuzda, onun derin bir hoşgörüsünün olduğunu belirtir ve ona ait olduğu söylenen şu sözü söyleyiverirler: ‘Ne olursan ol, yine gel.’ Ve çoğu zaman Mevlânâ ile ilgili bilgi, bu sözle başlar ve biter. Çünkü itiraf etmesi acı da olsa gerçek şu: Büyük bir ilim ve düşünce adamı olan Hz. Mevlânâ’yı gerçekten tanımıyor ve onun muhteşem eseri Mesnevi’yi, dünyada en çok okunan kitap olsa da, bilmiyor ve okumuyoruz. Ve medyada, Mevlânâ ile ilgili gündem ve bilgilenme ‘Şeb-i Arus’ haftasından bir gün sonraya bile geçemiyor.

Konya’dan geçtiğimiz günlerde gelen bir haber, Hz. Mevlânâ’nın ve düşüncesinin daha iyi anlaşılması adına yapılacak bir etkinlik haberi, sözünü ettiğimiz bu olumsuz tablonun silinmesi adına umut vaat ediyor. Konya’da ilköğretim okulları ve liseleri ile hizmet veren Merve Eğitim Kurumları, nisan ayında büyük bir etkinliğe hazırlanıyor. Etkinlik ise dünyada ilköğretim okullarında ve liselerde okuyan bütün öğrencilerin düzenlenen yarışma dallarında, düşünceleri, projeleri, önerileri ve eserleri ile katılıp yarışabileceği bir olimpiyat… Etkinliğin adı, ‘Mevlânâ’nın İzinde Barış ve Hoşgörü Proje Olimpiyatı’. Kısaltılmışı ise MEVİPO. Bu yıl ilki gerçekleşecek ve gelecek yıllarda da devam edecek olimpiyatın düzenleyicileri, etkinlik ile ilgili iyi niyetli pek çok gerekçe sıralamış. Özetle şöyle: Mevlânâ’nın hoşgörü düşüncesinin daha iyi anlaşılması, öğrencilerin üretkenlik ve araştırmacılık yönlerinin geliştirilmesi, Mesnevi ve Mevlânâ’nın daha iyi tanıtılması, yarışmaya katılarak farklı coğrafyalardan gelen öğrenciler arasında arkadaşlık ve kardeşlik duygularının kuvvetlendirilmesi…

Yarışma olur da ödülsüz olur mu? Her yarışmada birinci olan proje sahibi öğrenciye ve ona danışmanlık yapan öğretmenine ödül var. Her alanda 1’inci olan proje 2.500 YTL, danışmanı 1.000 YTL alacak. Yarışmalarda 2’nci olan proje 1.500 YTL, danışmanı 750 YTL kazanacak. Yarışmalarda 3’üncü olan projeler ise 750’şer YTL, danışmanları da 500’er YTL alacak. Yarışmalar ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler www.mevipo.org adresine ve 0332 211 04 66 No’lu telefona başvurabilir. Yarışmaya katılacaklardan projelerini en geç 24 Mart tarihinde ulaşacak şekilde göndermeleri isteniyor. Hem Mevlânâ’yı tanıyıp onun düşüncesini anlamak, hem de bununla ödül kazanmak isteyenler, işte size güzel bir fırsat… Süre çoktan başlamış bile…

b.eren@zaman.com.tr

Öğrenciler Mevlânâ için yarışacak


Olimpiyatın yarışma alanları, klasik ‘şiir resim ve kompozisyon’ üçlemesinden ibaret değil ve bugünün şartlarına hitap edecek nitelikte. Yarışmalar, ilköğretim ve lise öğrencilerinin katılabileceği şekilde iki ana gruba ayrılmış. Beş yarışma var ilköğretim öğrencilerinin katılabileceği… İlki ‘alan etüdü’. Bu dalda yarışmak için Mevlânâ’nın düşünce evreni ve eserleri üzerine bir araştırma yapmak ve bunu yazmak gerekiyor. Bu dalda finale kalan katılımcıların araştırmalarının sonuçlarını jüri üyeleri önünde 15 dakikalık bir sunum şeklinde takdim etmesi de gerekiyor. İkinci yarışma dalı ‘enstalasyon’. Katılımcıların görsel ifade ve yaratıcılıklarını gösterebileceği bu dalda barış ve hoşgörü konusu ele alınacak, yarışmacılar bir anlam ve estetik ifade edecek şekilde düzenlemeler ortaya koyacak. Üçüncü yarışma alanının adı ise ‘Hayalimdeki Mevlânâ’. Bu dalda yarışacaklar, hikâye, deneme ve mektup gibi türlerde bir kompozisyon kaleme alacak ve Mevlânâ hakkındaki kişisel düşüncelerini aktaracak. Bu yarışmada da finale kalacak öğrenciler, çalışmalarını jüri önünde 15 dakikalık bir sunumla seslendirecek. Dördüncü yarışma dalı ‘web tasarımı’. Geleceğin web tasarımcıları çalışmalarında Hz. Mevlânâ’nın düşünce birikimini sanal âleme taşıyacak. Son yarışma dalı ise resim. Mevlânâ’nın düşüncesini konu edinecek resimler yarışacak bu dalda.

Lise öğrencileri ise projeleri ile dört dalda yarışabilecek. ‘Mesnevi Yolculuğu’ adlı yarışma, Mesnevi’den herhangi bir bölüm üzerinde metin tahlili çalışmasını içeriyor. Bu yarışmada finale kalan katılımcılar çalışmalarını en fazla 15 dakikalık bir sunumla jüriye takdim edecek. Bir başka yarışma dalı ise ‘Ar-Ge Tabanlı Sosyal Projeler’ başlığını taşıyor. Katılımcılar bu dalda, barış ve hoşgörüye katkıda bulunacak, gündelik hayatta uygulanabilecek sosyal içerikli projeler üretecek. Bu grupta yer alan diğer iki yarışma da ilköğretim grubunda var olan web tasarımı ve alan etüdü.


Mevlânâ Olimpiyatı’nda Zamfir resitali de var


27 ve 29 Nisan tarihleri arasında Konya’da üç gün sürecek ‘Mevlânâ’nın İzinde Barış ve Hoşgörü Proje Olimpiyatı’ sadece yarışmalardan ibaret değil. Olimpiyat, uluslararası katılımlı söyleşilerin, dünyaca ünlü pan flüt ustası Zamfir’in resitalinin de olduğu konserlerin, sema gösterilerinin, sergilerin, ‘dört büyük’lerin oyuncularının olduğu spor karşılaşmalarının da olduğu geniş kapsamlı bir etkinlik… Baharda Mevlânâ’nın şehrinde, bu büyük mutasavvıfı ve düşüncelerini ‘Şeb-i Arus’ haftası dışına taşıyacak olimpiyat, öğrencilere de Mevlânâ’yı ve onun düşünce iklimini tanımak ve bunu yaparken de ödüller kazanmak için güzel bir fırsat sunuyor.


Zaman-Gençlik

..Devamı | <0yorum < <

<<
<0Yorum var:
    <
<< Eve Dön!
 
<<
<


.+. Yeni ne var? .+.


.+. YeDi RenK .+.


.+. e-masal .+.


.+. Kim, ne dedi? .+.


.+. Gez, Gör! .+.


.+. Kestane Fişekleri .+.

.+. Oyuna var mısınız? .+.



.+. Karagöz ve Hacivat .+.


TürkCaN.OrG

.+. Arşiv .+.